Genomica

Genomica reprezintă un domeniu interdisciplinar al biologiei, care se concentrează asupra structurii, funcției, evoluției, cartografierii și editării genomurilor. Totalitatea materialului genetic al unui organism se numește genom.

Spre deosebire de genetică, care se referă la studiul genelor individuale și rolul lor în ereditate, genomica vizează caracterizarea colectivă și cuantificarea genelor, care direcționează producția de proteine cu ajutorul enzimelor și a moleculelor mesager. La rândul lor, proteinele alcătuiesc structuri ale corpului, cum ar fi organele și țesuturile, precum și reacții chimice de control și transport al semnalelor între celule. Genomica implică, de asemenea, analiza genomurilor prin secvențierea ADN-ului și folosirea tehnicilor de bioinformatică pentru asamblarea și analizarea funcției și structurii genomurilor întregi [1,2,3].

Domeniul genomicii poate fi împărțit în mai multe domenii. De exemplu, Genomica comparativă studiază compararea genomurilor diferitelor organisme. Genomica comparativă poate fi utilizată pentru a defini secvențe de ADN structurale importante care sunt identice în multe genomuri și pentru a detecta schimbări evolutive în genom. Genomica structurală studiază natura fizică a genomului și include secvențierea și cartografierea genomului. Genomica funcțională studiază expresia și funcția genomului. Genomica poate implica, de asemenea, investigarea interacțiunilor dintre gene sau între gene și mediul înconjurător [4].

Termenul „genomica” reprezintă traducerea în limba română a termenului englezesc „genomics”, care a fost prima oară folosit de Dr. Thomas Roderick în 1986, în timpul unei conferințe internaționale, ce a avut loc în Bethesda. Într-una din pauze, Roderick și alți colegi de breaslă, s-au adunat la McDonald’s Raw Bar, pentru a discuta despre înființarea unei noi reviste științifice orientată pe studiul genomului, care avea să fie cunoscută mai apoi cu numele de Genomics [10, 14].

Postare actualizată la

0 Comments

Lasă un răspuns