Genele sunt unități funcționale ale ADN-ului care conțin instrucțiunile de realizare ale proteinelor sau ale ARN-ului. Genele acționează, de asemenea, ca unități ereditare, transferând aceleași instrucțiuni de la părinte la descendenți.

Termenul de genă a fost propus de în 1905 de omul de știință danez Wilhelm Ludvig Johannsen și provine de la termenul grecesc geneá  care semnifica „generație, coborâre”, derivat la rândul său din gígnomai: „încep să fiu (exist)”

O genă este compusă dintr-o regiune de început și o regiune de sfârșit a transcrierii și din secvențe de ADN necodificator numite introni, care sunt intercalate printre cele de ADN codificator numite exoni. Doar exonii vor forma produsul final care poate fi un lanț proteic sau o catenă de ARN.

– [enhancer (potențiator)] – […] – [promotor] – […] – [enhancer] – […] (situs de început al transcrierii) […] – [exon1] – [intron] – [exon2] – [intron]  – [exon3] – [intron] – [exon4] – [intron] – [exon5] – (situs de început al transcrierii) –

 

Referințe: